Zoals zoveel delen van Frankrijk is ook een groot deel van de Elzas niet meer zoals het ooit was. De redenen hiervoor zijn de vele oorlogen die het land heeft meegemaakt. Veel van de oude pracht en praal werd in die periodes verwoest. Het is dan ook een wonder dat Riquewihr zo goed behouden is gebleven. Als je hierheen gaat is het dan ook net alsof je een middeleeuwse stad betreedt.

De stad Riquewihr

Deze stad kreeg zijn stadsrechten in 1320. Het is gelegen aan de Route des vins d’Alsace, in het uiterste noordoosten van Frankrijk, tegen de Duitse grens. Dit is vanzelfsprekend ook de reden dat deze regio zo veel strijd heeft gezien. Laat ons je vertellen waarom je deze stad niet links mag laten liggen.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Riquewhir, France

Wijndorp

Zoals zovelen in de Elzas, is ook deze stad nauw verbonden met de wijnbouw. De valleien in deze regio zijn nu eenmaal zeer goed geschikt voor de druiventeelt. Zoals gezegd kan je de Route des vins d’Alsace volgen en zal je op die manier vanzelf in Riquewihr komen, maar deze stad is ook op zichzelf zeker een bezoek waard. Er zijn vele wijngaarden in Riquewihr, met eigenaren en werknemers die je graag over hun vak vertellen en je van de eigen wijn laten proeven. Één van de grootste wijnbouwers van deze stad is toch wel Grand Cru Schoenenbourg.

Middeleeuws sprookje

Omdat deze stad zo goed bewaard is gebleven is het, wanneer je de centrale straat Rue du Général de Gaulle bewandelt, net of je in een middeleeuws dorp bent beland. De gebouwen zijn oud, maar geven ook de typische bouwstijl, die men destijds in deze omgeving had, weer. De welbekende vakwerkhuizen zie je hier dan ook veel. Ook de stadsmuren en verdedigingswerken, waaronder de 25 meter hoge Dolder, die bewaard zijn gebleven doen denken aan de middeleeuwen. In de muren van de stad vind je een museum, dat vertelt over het leven zoals dat in de middeleeuwen was in Riquewihr.

Wandelen

Wil je wandelen in Riquewihr en zijn omgeving, houdt dan rekening met de grote hoogteverschillen. Hoewel deze een wandeling door dit gebied een hele mooie tocht kunnen maken, zijn de routes daardoor ook best een beetje zwaar voor de onervaren wandelaar. De stad zelf ligt net iets tegen de helling aan. De hoofdstraat Rue du Général de Gaulle loopt ook iets omhoog naar de Dolder.

Zellenberg

Net buiten Riquewihr en tussen deze stad en Ribeauville ligt Zellenberg. Als je deze regio bezoekt is dit ook een mooie plek om te bezoeken. Zellenberg ligt boven op een heuvel en is een vroegere vesting. Enkele van de oude vestingtorens staan nog wel overeind, maar de rest van de vesting is al lang geleden gesloopt. Net buiten de oude vesting is ook nog de Saint-Ulrich parochiekerk te vinden.

Wil je een goed bewaarde middeleeuwse stad zien, dan ben je in Riquewihr op de goede plaats. Hier proef je hoe het moet zijn geweest in die tijd. Riquewihr is dus een bezoek waard.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be