De naam Kopenhagen is afgeleid van de Deense vertaling van “Koopmanshaven”. Deze titel is nu niet meer van toepassing aangezien Kopenhagen tegenwoordig geen havenstad meer is, maar het water doorheen de stad speelt nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse Kopenhaagse leven. Een vijfde van de totale Deense bevolking woont in Kopenhagen, dus kan het niet anders dat deze stad heel wat te bieden heeft. Van een pretpark tot een zelfverklaarde onafhankelijke commune, alleen al het stadscentrum zit vol verrassingen!

Nyhavn

We starten met de klassieker. In tegenstelling tot het
minieme standbeeld van de kleine zeemeermin, is Nyhavn een echte must see. De
kleine haven gevuld met oude schepen en smalle huisjes in alle kleuren van de
regenboog is razend populair in het hoogseizoen en wij begrijpen zeker waarom. En
dat begreep Hans Christiaan Andersen ook. De wereldberoemde dichter en
sprookjesschrijver woonde namelijk gedurende zijn carrière op verschillende
adresjes in Nyhavn met een uitzicht op de gekleurde bars en restaurantjes, waar
hij ongetwijfeld schrijfinspiratie opdeed. Verder starten hier de meeste
boottochtjes door Kopenhagen, wat ook zeker een aanrader is. Je wordt gegidst
doorheen de hele stad en wordt voorzien van interessante weetjes en
geschiedenis. Wij raden de twee uur-durende boottocht van Netto-Bådene aan,
herkenbaar aan hun blauwe bootjes.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Nyhaven, Kopenhagen, Denemarken

Rådhuspladsen + Radhus

Het Rådhuspladsen is de Deense benaming van het plein voor het stadshuis, ookwel het Radhus genoemd. Dit plein is eigenlijk het centrum van de stad: de belangrijkste straten komen erop uit en de grootste evenementen vinden er plaats. Op het Rådhuspladsen staan verschillende belangrijke standbeelden en een indrukwekkende drakenfontein. Verder is het gezellige plein omsingeld door een aantal belangrijke gebouwen. Het al genoemende stadshuis natuurlijk, met boven het balkon een standbeeld van Absalon, de stichter van de stad Kopenhagen. Opvallend aan dit stadhuis is dat het een klokkentoren bevat. Het geluid van de klokken van de stadhuistoren is dan ook een vaste waarde voor de Denen, want dit geluid wordt zelfs gebruikt op de radio om het middagnieuws in te leiden. Naast het stadhuis staat het indrukwekkende Palace Hotel, en ten slotte grenst het Kasteel van Anderson, de ingang van het pretpark Tivoli, ook aan het plein.

Tivoli

Het pretpark Tivoli ligt in het hartje van de stad Kopenhagen en is alom bekend, zelfs buiten Denemarken. Het pretpark werd gebouwd in 1843, wat van Tivoli het tweede oudste pretpark ter wereld maakt. De nummer één ligt trouwens ook in Denemarken! Walt Disney kwam tijdens de jaren vijftig een bezoekje brengen aan Tivoli om inspiratie op te doen voor zijn eerste attractiepark. En terecht, want het Tivolipark is werkelijk prachtig. Het park en de attracties zijn tot in de details uitgewerkt en als je er blijft tot na zonsondergang wordt het gehele park magisch verlicht door lantaarns. Voor dit pretpark koop je een toegangsticket in het Kasteel van Anderson. Voor enkele attracties binnen in het park moet je nog extra bijbetalen.

Tivoli Kopenhagen

Amalienborg & Frederikskerk

Amalienborg is de residentie van de koninklijke familie, dat over het water uitkijkt op het theater van Kopenhagen. De vier onderdelen van dit complex staan in een vierkant rond het plein met het standbeeld van Frederik V. Het paleis wordt bewaakt door de traditionele paleiswacht. Hun kostuum is gelijkaardig met dat van de Britse paleiswacht, inclusief de berenmuts. Dagelijks marcheert de paleiswacht van het Rosenborg slot tot aan Amalienborg, met een traditionele wissel van de wacht stipt om twaalf uur ’s middags.

Naast Amalienborg bevindt zich de Frederikskerk. Dit enorme gebouwkrijgt als bijnaam ‘de marmeren kerk’ en heeft zijn naam niet gestolen. Met zijn enorme koepel doet de kerk wat denken aan de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Zeker een bezoekje waard, dus!

Kopenhagen, Amalienborg

Rosenborg slot

Rosenborg slot is 17e eeuws stadspaleis dat in het midden van het Østre Anlæg-stadspark gelegen is. Het park op zich is ook zeker een aanrader, want bijna elk weekend is er wel een ander evenement aan de gang en is het park gezellig gevuld met gezinnen op picknickdekentjes.

Het paleis werd gebouwd in opdracht van de toenmalige koning, die behoefte had aan een zomerpaleis buiten de stadsmuren. Hans Van Steenwinckel, een architect uit Antwerpen, werd belast met deze taak. Vandaar heeft het gebouw enkele kenmerken uit de Hollandse en Vlaamse renaissancestijl. Momenteel wordt het gebouw gebruikt als museum waarin je de schatten van voorgaande koningen kunt bezichtigen.

De Botanisk Have

Dit is de Deense term voor hun uitgebreide botanische tuin. Deze is onderdeel van het Natuurhistorisch museum van Denemarken, en werkt nauw samen met de Universiteit van Kopenhagen. De botanische tuin is dan ook een succesvolle combinatie van educatie en recreatie. De botanische tuin heeft verschillende onderdelen, verbonden door sprookjesachtige brugjes, waar je makkelijk een aantal uren in verloren kan lopen. Ook staat er een grote serre, geïnspireerd op het kristallen paleis in Londen. In deze serre wordt om de zoveel maanden een plantencollectie tentoongesteld die je kan bezoeken tegen betaling.

Christiania vrijstad

Een van de zaken die Kopenhagen zo uniek maken, is dat er een onafhankelijke commune in het midden van de stad gesticht is. De Vrijstad Christiania werd gesticht in 1970, toen de verlaten militaire kazerne Bådsmandsstrædes in het stadsdeel Christianshavn werd gekraakt. In plaats van de strijd met de krakers aan te gaan zoals de voorgaande jaren gebeurde, besloot het Kopenhaagse bestuur een sociaal experiment uit te proberen. Ze lieten de krakers begaan en zo werd de Vrijstad Christiania opgericht. Er zijn door de jaren heen wel enkele strubbelingen ontstaan tussen de inwoners en het stadsbestuur van Kopenhagen, aangezien er verschillende bouw- en horecavergunningen ontbreken en er openlijker dan in de grootstad wordt omgegaan met verdovende middelen. In Christiania heerst een experimentele en sociale sfeer. De zelfgebouwde huizen zijn versierd met street art en zijn vaak gemaakt uit gerecycleerd materiaal. In de commune vind je een lokaal postkantoor, kruidenierswinkeltjes, een bibliotheek en enkele horecazaken. Ook is er een klein rustgevend park binnenin de vrije stad. We raden zeker aan deze regio eens te bezoeken om er de unieke sfeer op te snuiven!

Christiania in Kopenhagen.

Zwemmen in Islands Brygge

Neen, we bedoelen niet zwemmen in Brugge. Islands Brygge is een hippe buurt in de stad langs de waterkant. Je kan er een van de ‘harbour baths’ ofwel havenbaden vinden en het is dan ook dé plek om te relaxen in Kopenhagen. Vijftien jaar geleden werden vijf zwembaden aangelegd, vergezeld van drie springplanken. Deze plek is in de zomer dan ook heel erg populair. Als je van plan bent Kopenhagen te bezoeken tijdens de zomermaanden, mag een bezoekje aan Islands Brygge zeker niet ontbreken!

Bibliotheek van Kopenhagen

Aan de overkant van het havenbad aan Islands Brygge staat
een groot zwart gebouw in de vorm van een trapezium. Dit enorme complex is de
nationale bibliotheek van Kopenhagen en tevens de grootste bibliotheek van
Noord-Europa. Dit indrukwekkend staaltje moderne architectuur is zowel aan de
binnen- als buitenkant de moeite waard. Ook zijn de trappen aan de waterkant
van de bib een populaire ontmoetingsplaats voor vele locals en perfect om te
genieten van het zonnetje tijdens de zomer.

Strøget

Ten slotte eindigen we graag met de befaamde winkelstraat Strøget. Deze voetgangersstraat loodst je door het hele stadscentrum langs de mooiste gebouwen en winkels. Ondertussen wandel je ook voorbij enkele gezellige pleintjes doorheen Kopenhagen. Deze winkelstraat is de langste autovrije straat in Europa, en ook een van de oudste. Hiermee stelde Kopenhagen met deze straat een voorbeeld voor tal van andere grootsteden in Europa. In deze straat vind je alle grote winkelketens van Denemarken en veel verder. Ook bars en restaurantjes ontbreken zeker niet in de populaire winkelstraat.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be