Tijdens je bezoek aan de gezellige stad Antwerpen, denk je misschien al snel aan winkelen of de dierentuin. Maar vergis je niet, er zijn ook een aantal musea die je kunt bezoeken, alleen hebben die niet allemaal iets met de stad te maken. Daarom kun je in dit artikel lezen welke musea je zou kunnen bezoeken mocht je echt wat van de geschiedenis van de stad en enkele mensen uit Antwerpen willen leren.

Het maagdenhuis

Aan de Lange Gasthuisstraat, op het Mechelseplein, staat het voormalige maagdenhuis van de stad. Vroeger was dit het weeshuis voor meisjes tot ongeveer 16 jaar en op de dag van vandaag herbergt dit een kunstcollectie van het OCMW, voorheen het Bestuur der Goddelijke Godshuizen. De collectie bestaat uit een groot aantal werken van de 15e tot en met de 17e eeuw.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Wanneer je het museum binnenkomt, merk je al gelijk de rust en stilte die er in het museum aanwezig is. Even ontsnap je aan de drukke buitenwereld en word je ontvangen in een bijna middeleeuwse sfeer. Voorlopig ben je hier ook wel even zoet, aangezien de hele begane grond is gewijd aan het museum. In het maagdenhuis blijft het ook niet alleen bij kunstwerken, er is ook een groot deel gewijd aan de armen-, vondelingen- en wezenzorg van vroeger. Het belooft dus geen vlakke museum trip te worden met alleen maar kunstwerken, het laat ook diepe indruk van vroeger achter.

Een bezoek aan het maagdenhuis kost je niet veel, namelijk 7 euro, en bij vertoon van een Antwerpen City Card is toegang tot het museum zelfs gratis. Als je gebruik maakt van deze kaart, raden we je dus zeker aan om dit museum op je lijstje te zetten.

Museum Antwerpen

Eugeen van Mieghem museum

Voor een bescheiden bedrag van 4 euro krijg je toegang tot het museum dat is gevestigd in het zogenoemde Redershuis. Het pand is gerealiseerd in 1896, dus een dikke eeuw geleden. De bewoner, Eugeen van Mieghem, was geïnspireerd door alle landverhuizers naar Amerika die met de Red Star Line vanuit Antwerpen op de boot stapten. In het museum zijn mede daarop geïnspireerd ongeveer 150 schilderijen en tekeningen te bewonderen van de kunstenaar. Er zijn ook persoonlijke foto’s en geschriften van Eugeen van Mieghem te zien. Door de kunstwerken en de intieme geschriften, krijg je al langzaam een goed beeld van het leven van vroeger.

Het huis zelf is ook te bezichtigen, aangezien het museum op een enkele verdieping is te bewonderen. Je kunt dit doen door een persoonlijke afspraak te maken via de website (http://www.vanmieghemmuseum.com/).

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be