Veel mensen denken dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is, maar dat klopt niet. Ankara is de hoofdstad, maar Istanbul is de grootste stad van het land. Het is daarom logisch dat er wat verwarring ontstaat. De grootste stad betekent ook dat er veel te doen en te zien is, en dat het mede daarom een zeer toeristische plaats is geworden. 

citytrip.be/c/3/20″>

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Een leuk weetje is dat Istanbul op 2 continenten ligt. Het westen van de stad ligt in Europa, en het oosten in Azië. Toch ziet de stad er niet persé ‘Europees’ of ‘Aziatisch’ uit.

Istanbul heeft een Middellands zeeklimaat, maar het is in de stad minder ‘sterk’ dan aan de kust. In dit artikel lees je meer over het klimaat en het weer in Istanbul in de verschillende seizoenen.

De zomer in Istanbul

Vooral in de maanden juli en augustus komen veel mensen naar Turkije, en daarbij ook naar Istanbul. Het zijn de warmste maanden van het jaar, en mensen profiteren van hun zomervakantie om dit mooie land te ontdekken. 

Gemiddeld is de maximum temperatuur in Istanbul 27 graden in juli en augustus, maar in werkelijkheid is het regelmatig boven de 30 graden. In het centrum kan die warmte best drukkend zijn omdat er veel mensen en gebouwen zijn. Dit houdt de warmte ‘vast’. Wel is de warmte beter te verdragen dan in veel andere landen. Als je er toch wat moeite mee hebt, raden we je aan om de meest vermoeiende activiteiten in de ochtend of aan het einde van de middag te doen. Zo kun je ‘s middags de schaduw opzoeken, of iets bezoeken dat overdekt is. 

Juni en september zijn ook fijne maanden om Istanbul te bezoeken. De temperaturen liggen dan iets lager dan in het hoogseizoen, maar er zijn nog wel veel zonuren. 

In Istanbul is het belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon door middel van kleding, een pet of hoed, een zonnebril en zonnebrandcrème. In mei, juni en augustus is de UV-index tussen de 8 en 10, in juli zelfs 10+. Dat is heel erg hoog, en ook mensen die in België niet zo snel verbranden lopen in Istanbul wel dat risico. 

De herfst in Istanbul

In oktober beginnen de temperaturen redelijk snel te laden, maar ze blijven lekker voor buitenactiviteiten. Je kunt zo’n 19 graden verwachten op zonnige dagen. Wanneer je veel wil lopen en ontdekken is dat een fijne temperatuur. Wel is de kans op regen een stuk groter dan in de zomermaanden. ‘s Nachts koelt het af tot gemiddeld 12 graden waardoor het in de ochtend nog wat fris kan zijn. Ook stijgt de kans op regen in deze periode snel. In november regent het gemiddeld 14 dagen per maand, en valt er 61 tot 100 mm. 

De winter in Istanbul

Istanbul winter

December, januari en februari zijn de koudste maanden in de stad. Gemiddeld liggen de temperaturen overdag tussen de 8 en 11 graden, maar een hele koude dag is zeker niet uitgesloten. ‘s Nachts vriest het soms licht, en overdag schijnt de zon maar een paar uur. Door de vele bewolking en soms ook flinke wind voelt het vaak koud aan in de stad. Ook regent het veel in de winter. Kortom, dit is niet de fijnste periode voor een citytrip.

De lente in Istanbul

In april stijgen de temperaturen snel. Overdag is het dan gemiddeld 16 graden, en ‘s nachts 7. De kans op regen is nog groot, maar je kunt al wel genieten van zo’n 8 uur zon per dag. Je merkt al snel dat de zon warmer wordt, want de UV index ligt deze maand tussen de 6 en 8, wat al best hoog is.

In mei is het gemiddeld 21 graden, maar is er veel kans op (zeer) warm weer. Zoals eerder geschreven bereikt de UV-index deze maand de 8 à 10, en moet je je goed beschermen. Het is in de lente heerlijk vertoeven in Istanbul, vooral omdat het (meestal) nog niet al te warm is. Dit is de perfecte periode voor mensen die graag veel buiten zijn op vakantie, maar ook voor jonge kinderen, ouderen of andere personen die niet goed tegen de zomerse hitte kunnen.

De beste periode om Istanbul te bezoeken

De zomer is bij uitstek de meest populaire periode, en voor mensen die tegen warmte kunnen is dit ook zeker een fijn seizoen. Voor degenen die graag een milder klimaat opzoeken, is de lente toch echt de beste periode. Overdag kun je genieten van de zon, en ‘s avonds kun je lekker afkoelen. 

In de winter kun je natuurlijk ook op citytrip naar Istanbul, maar het is er dan niet zo’n lekker weer, en door de regen en bewolking is de sfeer dan toch anders dan op zonnige lente of zomerdagen. 

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be