Istanbul is een hele grote stad die elk jaar veel toeristen trekt. Als toerist wil je natuurlijk tijdens je korte verblijf zo veel mogelijk van de stad zien. Maar om nu alles te voet te doen, dat is nogal vermoeiend en tijdrovend… Gelukkig heeft ook Istanbul een goed functionerend openbaar vervoer systeem. Zo kun je snel van de ene naar de andere bezienswaardigheid, en kun je je tijd optimaal benutten.

citytrip.be/c/3/20″>

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Omdat het niet altijd makkelijk is om het openbaar vervoer in een voor jou onbekende stad te begrijpen, hebben we hier wat handige uitleg voor je. We vertellen je welke soorten openbaar vervoer er zijn, hoe je aan kaartjes komt, en hoeveel alles kost.

De verschillende soorten openbaar vervoer in Istanbul

Tram

Er zijn verschillende soorten tramlijnen in Istanbul. Lijn F1 en T1 zijn modern, maar er is ook een prachtige nostalgische tram. Deze kan door iedereen gebruikt worden, maar vooral toeristen vinden dit erg leuk.

Istanbul tram

Metro

Ook beschikt de stad over een paar metrolijnen. Zo is er onder andere lijn M1 die je van Aksaray naar Atatürk International Airport kan brengen (handig om te onthouden dus!). Met lijn M2 reis je tussen Beyoglu richting het noorden, naar het zakendistrict. Deze lijn komt ook langs het Taksim plein. Lijnen M3 en M4 gaan naar de buitenwijken. Tenzij je daar je slaapverblijf hebt, zul je deze waarschijnlijk niet gebruiken als toerist.

Metrobus

Er is ook een bus die over speciale rijstroken rijdt. Dit wordt een metrobus genoemd. Lijn 34, 34T en 34A rijden tussen de Europese en Aziatische kant van de stad.

Dolmus

De Dolmus is niet het meest simpel in gebruik voor toeristen. Het zijn taxibusjes die meerdere mensen tegelijk vervoeren. Iedereen kan in- en uitstappen waar hij of zij wil, zolang dit op de route ligt. Er zijn namelijk geen haltes, maar de Dolmus volgt wel een specifieke route. Je moet met de chauffeur overleggen waar je uit kunt stappen, en ook de prijs gaat vaak in overleg. Kortom, dit is niet zo handig voor iemand die geen Turks spreekt en de weg in de stad niet kent. Omdat deze vorm van vervoer heel anders werkt dan de andere soorten in dit artikel, zullen we het hier verder niet meer over hebben.

Veerboot

De veerboten zijn ook erg leuk om eens te gebruiken. Je kunt er onder andere mee naar de Prinseneilanden. De ferries (vapur) zijn goedkoper dan de waterbussen (deniz otobüsü), maar ook langzamer en minder modern en comfortabel.

Kaartjes kopen

De makkelijkste manier om met het openbaar vervoer te reizen in Istanbul is met het gebruik van de Istanbulkart (met 1 ‘a’). Deze OV kaart is gemakkelijk online te koop. Het is een prepaid kaart die je makkelijk kunt opwaarderen met wat extra geld. Je kunt de kaart onder andere op het vliegveld kopen bij de speciale servicebalies of machines.

Je kunt er mee reizen met de bussen, metro’s, veerboten, en trams (ook de nostalgische). Omdat deze vormen van transport vaak geen cash accepteren, is dit één van de weinige manieren om zonder zorgen te reizen. Heb je deze kaart niet, dan moet je een muntje of ticket kopen voor je instapt.

Je haalt de kaart voor de machine langs zodra je instapt. Zodra deze een geluidje afgeeft en het overgebleven bedrag op het scherm laat zien, is de betaling gelukt. Je ziet dus ook meteen hoeveel geld er nog op de kaart staat. Als er niet genoeg geld meer op staat voor de rit, staat er ‘Kontor Yetersiz’ op het scherm.

Een ander voordeel is dat je deze kaart met tot wel 5 mensen kunt gebruiken. Kinderen en medereizigers hebben dus niet persé hun eigen kaart nodig. Je moet de kaart voor ieder persoon langs de machine halen. Wacht wel elke keer netjes op het bericht op het scherm.

Hoeveel kost het openbaar vervoer in Istanbul?

Met een Istanbulkart krijg je automatisch 40% korting op de standaard tarieven. Ook betaal je minder voor de overstappen die je maakt. De kaart kost ongeveer € 1,60. Dit bedrag kun je niet terugkrijgen aan het einde van je vakantie. Je kunt de kaart dus als souvenir bewaren. Bij aankoop is de kaart leeg, je moet deze namelijk opwaarderen. Met ritten die vaak maar rond de 50 eurocent kosten, kun je met een paar euro al heel ver komen.

De tarieven voor verschillende soorten vervoer en aantal haltes verschillen nogal. Maar meestal zul je maar 50 eurocent of minder kwijt zijn voor een rit. Het openbaar vervoer in Istanbul is dus heel goedkoop vergeleken met België. Het is daarom aan te raden om zo veel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, om geen auto te hoeven huren.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be