Leuven is een leuke stad om te bezoeken. Het is een studentenstad, waardoor het er altijd gezellig druk is, vooral tijdens het schooljaar. Als je een weekend goed wil feesten, zul je je hier zeker vermaken. Maar ook voor een culturele citytrip is Leuven een goede bestemming. Zo zijn er meerdere middeleeuwse gebouwen in goede staat die je zeker eens moet zien. 

citytrip.be/c/3/20″>

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Afhankelijk van de reden van je bezoek aan Leuven is goed weer extra fijn. Wil je de stad te voet ontdekken, dan heb je natuurlijk geen zin in een koude en natte herfstdag. Om te weten wat het weer en klimaat in Leuven is gedurende het jaar, kun je hier onze samenvatting lezen.

De zomer in Leuven

De zomers in Leuven zijn zacht, maar zo af en toe is er een echte hittegolf. Over het algemeen is het zo’n 23/34 graden overdag, met gemiddeld 13 graden ‘s nachts. Het is heerlijk vertoeven in het zonnetje op een terras. Ook een wandeling door de stad is een goed idee.

Dit is de periode waarin de meeste toeristen komen. Vooral bij de Oude Markt zul je met andere toeristen genieten van het zachte zomerse weer. Voor een wat rustigere omgeving ga je naar de Kruidtuin, de oudste botanische tuin van het land. 

De herfst in Leuven

In de herfst zijn er veel minder toeristen te vinden dan in de zomer, en dat is wel begrijpelijk. De temperaturen dalen naar zo’n 15 graden in oktober. In november is het gemiddeld maar 9 graden overdag. Ook ‘s nachts duikt het quick onder de 10 graden. Met 2 à 4 zonuren per dag is een wandeling door de stad wat minder aantrekkelijk. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is natuurlijk. Er zijn gelukkig nog zat zonnige en droge dagen om alsnog buitenactiviteiten te doen.

De winter in Leuven

Leuven winter

Zoals in de rest van België is het in de winter koud in Leuven. ‘s Nachts liggen de temperaturen rond het vriespunt, en overdag een paar graden erboven. Het kan ook zeker vriezen, zowel overdag als gedurende de nacht.

Als je van sneeuw houdt, kun je hier je geluk op, want ook in Leuven sneeuwt het soms in de winter. Het is niet zo makkelijk om met de auto naar Leuven te komen als het sneeuwt, maar alles wordt wel extra mooi onder de dunne witte deken. 

In december komen er opnieuw aardig wat toeristen naar de stad. Deze willen genieten van de heerlijke winterse kerstsfeer die er hangt, en de vele kerstmarkten. Het is een hele leuke periode om de stad te bezoeken. Als overal kerstversieringen hangen, voelt het opeens niet meer zo koud aan.

De lente in Leuven

Dit is het moment waarop de stad weer wat meer tot leven komt na de koude maanden. Opeens lijkt het of er nog meer studenten zijn, puur omdat iedereen het zonnetje wil voelen op zijn of haar huid en dus meer tijd buiten doorbrengt. De terrasjes zitten vol zodra de eerste warme zonnestralen zich laten zien, en al helemaal als de temperatuur boven de 18 à 20 graden komt. 

April en mei zijn fijne maanden om de stad te bezoeken. Het is er nog niet erg warm, maar daardoor kun je wel veel buiten doen zonder vermoeid te raken door de warmte. Helaas zitten er nog af en toe koude dagen tussen, en ‘s avonds koelt het nogal af. 

Een leuke activiteit voor de lente is het bezoeken van Abdij van Park. Hier kun je onder andere wandelen langs de vijvers, of één van de wandel- of fietsroutes volgen. Ook is het mogelijk hier te picknicken. Ingrediënten voor deze picknick in de zon kun je bij de abdijwinkel halen. Je kunt natuurlijk ook op het terras plaatsnemen bij brasserie ‘De Abdijmolen’. Hier geniet je van een lekkere maaltijd in een mooie omgeving.

Regen in Leuven

Het hele jaar door is er kans op regen, gemiddeld 14 à 19 dagen per jaar. Dat klinkt veel, maar soms is dit een kleine bui midden in de nacht waar je weinig of niets van merkt. Wel is het handig om een kleine paraplu mee te nemen op citytrip, zodat je niet meteen hoeft te schuilen voor de regen. Met een kleine regenbui kun je alsnog genieten van de vele bezienswaardigheden in de stad. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een binnenactiviteit te doen. Zo staat Leuven bekend om de brouwerijen die je voor een paar euro per persoon kunt bezoeken. Brouwerij Stella Artois is bijvoorbeeld op vrijdag tot en met zondag open voor bezoekers. Bij Brouwerij Brauhaus kun je op woensdag tot en met zondag terecht. 

Ook is het mogelijk het zoölogisch instituut van de KU Leuven te bezoeken. Individuele bezoekers kunnen van maandag tot vrijdag komen, groepen dienen minimaal 1 maand op voorhand te reserveren. 

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be