Zin in bier en een feestje? Ga dan naar het Oktoberfest München. Ook al worden er inmiddels over de hele wereld zo’n 300 Oktoberfesten gehouden, het feest in München blijft de enige echte. Iedere eerste zaterdag na 15 september starten de festiviteiten en deze lopen door tot het eerste weekend van oktober. Het grootste volksfeest ter wereld met jaarlijks maar liefst zes miljoen bezoekers.

Een stukje geschiedenis

In 1810 trouwde de kroonprins van Bavaria met prinses Therese van Sachsen-Hildburghausen in Duitsland. Uiteraard werd dit flink gevierd. Een hele week grote festiviteiten waar veel gegeten en gedronken werd. Vanwege het succes van deze festiviteiten werd besloten dit te herhalen. In 1819 kwam het uiteindelijke besluit om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Groei van het feest

In de loop der jaren werd het feest groter en groter. Naast proeverijen en paardenraces kwamen er steeds meer attracties. In 1850 opende men het feest voor het eerst met een parade. Langzaam volgden de eerste bratwurst kraampjes en gingen diverse brouwerijen en restaurateurs langs de feestgangers. In 2010 werd het 200-jarig jubileum gevierd. In die 200 jaar is het feest ook een aantal keren niet gehouden. Dit kwam door oorlogen of cholera-epidemieën.

Maar liefst 34 biertenten

Het Oktoberfest wordt ieder jaar met een optocht geopend. De burgemeester van München tapt om 12.00 uur het eerste vat bier en twaalf geweerschoten worden afgevuurd. Dit is het sein dat andere tenten hun bier mogen gaan tappen. Ondanks veel leuke attracties zoals spookhuizen, achtbanen en draaimolens, blijven de verschillende tenten toch de grootste attractie. Op het festivalterrein staan er 34: 14 grote en 20 kleinere. Het bier wat er getapt wordt, komt van zes grote brouwerijen. De oudste, en meest belangrijke, tent is de Schottenhamel tent. In deze tent en op het terras ervoor is plaats voor circa 10.000 mensen.

Voor elk wat wils

Typische klederdracht bij de Oktoberfesten in München

In de meeste biertenten hoor je traditionele Duitse muziek. In de Hackerbräu is in het midden een podium waar echter weer veel rockbanden spelen. Zo is er een tent waar je mee kunt doen aan kruisboogwedstrijden, een kindvriendelijke tent, een tent waar veel voetballiefhebbers samenkomen of een tent waar veel beroemdheden bij elkaar komen. Als je liever wijn drinkt is een bezoek aan de Weinzelt weer aan te raden. Het is dus maar net waar je van houdt. Voor iedereen is er een geschikte plek te vinden. Kom je met meer dan acht personen? Vooral op drukke dagen en in weekenden is het dan verstandig vooraf te reserveren. Zo ben je verzekerd van een zitplek in een tent.

Gratis toegang

De toegang tot het festivalterrein is gratis. Check van tevoren wel even de openingstijden. Kraampjes en tenten hebben op vrijdag en in het weekend andere openingstijden dan maandags tot en met donderdags. Uiteraard zullen de prijzen per tent en per brouwerij wat variëren. Reken erop dat je voor een liter bier tussen de 10,50 en 11 euro kwijt bent. Andere drankjes zijn meestal tussen de 8 en 10 euro.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be