Bij het denken aan de Russische keuken komen er waarschijnlijk niet veel gerechten in je op. En je bent zeker niet de enige! De Russische keuken was tot enkele jaren geleden een ver-van-ons-bed-show. Maar na de val van de Sovjet-Unie spoelden enkele typische gerechten ook bij ons aan. Benieuwd welke? Je leest het hier!

1. Blini met kaviaar

Een blini is een dunne pannenkoek, vaak gemaakt met boekweit. Net zoals onze traditie wordt dit gerecht vaak vergezeld met zoet beleg, maar de meest populaire variant in Moskou is blini met kaviaar en wat zure room. Zowel zwarte als rode kaviaar komt vaak voor in de Russische keuken.

Als je in Moskou bent, probeer je dit traditionele gerecht best in de crêperie Blinnaya in de straat Vorontsovskaya. De zaak bestaat al zestig jaar, maar gelukkig is de smaak van de Blini’s net als het interieur sindsdien niet meer veranderd.

Blini Kaviaar Moskou

2. Pelmeni

Net zoals in andere Oost-Europese landen zijn dumplings traditionele kost in Rusland. De Russen onderscheiden zich door met heel dun deeg te werken en dumplings in een ronde vorm te maken. De zogenaamde pelmini worden traditioneel gevuld met gehakt, kruiden en ajuin, geserveerd met een botersausje. Hier bestaan natuurlijk varianten op, dus voor elk wat wils!

Het beste adres om pelmini te proeven is het familierestaurant Saratov. Hier kan je vijf verschillende soorten dumplings proberen.

3. Ponchiki

Deze simpele donutbol is het favoriete comfortfood in de Russische cultuur. De donuts kunnen eender welke zoete vulling bevatten en worden gewoonlijk ondergedompeld in poedersuiker. De Ponchiki’s worden warm geserveerd en is voor veel Russen een heerlijke throwback uit hun kindertijd.

Traditionele ponchiki’s probeer je best in Ostankino, een speciale ponchikibakkerij en tevens de oudste in haar soort. Je krijgt de ponchiki’s warm geserveerd in een papieren zak en het is de bedoeling dat je deze goed schudt voor gebruik om het poedersuiker te verdelen.

4. Grechka

Boekweit is een populair ingrediënt in de Russische keuken. In Rusland geloven ze dan ook dat de bevolking gelukkig en gezond is door hun dagelijkse portie boekweit. Ook het traditionele ontbijt grechka is op basis van deze bloem. Qua textuur ziet er uit als een gerecht tussen havermoutpap en couscous. Het wordt geserveerd met melk en suiker, ofwel gefrituurde ajuinen voor een hartige toets.
De beste grechka eet je logischerwijze in het Grechka Lab. Dit ontbijt- en lunchadres is geliefd bij zowel locals als toeristen voor hun goedkope en lekkere maaltijden. Grechka Lab staat allesinds in Citytrips top tien beste eetgelegenheden van de 12.000 in Moskou.

5. Wodka

Oké, wodka is technisch gezien geen gerecht maar het zou volgens de Russen beter smaken op eigen bodem dan in andere landen. Dus moet je in Moskou de typisch Russische drank geprobeerd hebben! In Moskou zelf staat de bekende Christall-distilleerderij waar de beste wodka ter wereld gedistilleerd zou worden. Volgens traditie zijn augurken de perfecte snacks bij een glaasje wodka, en als je de persoon bent die uitschenkt dan wordt er verwacht dat jij een toost brengt. Na zdorovje!

De ideale plek om van een lokale wodka te genieten is in de bar Luch. Deze bar heeft de langste toog van Moskou en een aanbod sterke dranken om van achterover te vallen!