Kroatië is een land in het zuiden van Europa. Het is een bron van cultuur en geschiedenis waar je heen kunt voor een zalige strandvakantie of om op ontdekking te gaan. Hier lees je alvast enkele bezienswaardigheden en activiteiten over het hele land.

Het klimaat in Kroatië

Langs de Kroatische kust heerst er een mediterraan klimaat. In de zomer is het er warm en droog, in de winter nat en mild. In het noorden en oosten van het land is dat dan weer een landklimaat waar de temperaturen zowel in de zomer als in de winter extreem zijn.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Van juni tot augustus is de gemiddelde temperatuur in Kroatië 27 graden Celsius. In de wintermaanden, van december tot februari, is dat ongeveer 5°C. De beste maanden om naar Kroatië op reis te vertrekken zijn mei, juni, juli en augustus.

Wat valt er allemaal te beleven?

In Kroatië kan je een hele hoop natuurparken en nationale parken bezoeken. Als je eens zin hebt om te klimmen, kun je in het nationaal park Paklenica terecht. Er zijn kloven, bossen en bergen om je volledig in te laten gaan. En daarbuiten is het er nog eens supermooi ook! De vele beuken die in het park te vinden zijn, zijn sinds 2017 door UNESCO benoemd tot Werelderfgoed.

Ook het nationaal park Mljet is zeker een bezoekje waard. Het park werd vernoemd naar het gelijknamige eiland Mljet waarvan het het westelijke deel inneemt. Ongeveer 90% van dat eiland bestaat uit bos waar je zowel aleppodennen als steeneiken kan bewonderen. In het park liggen ook nog twee prachtige zoutmeren.

In nationaal park Krka kun je de Krkawatervallen gaan bekijken. Buiten de 7 kalkstenen watervallen kun je er ook ongeveer 860 verschillende soorten bloemen terugvinden. Naast bloemen leven er ook veel vogels, vissen en zelfs 18 soorten vleermuizen.

Eilandhoppen kan in het nationaal park Brijuni. Dit park omvat 14 kleine eilandjes voor de kust van Istrië en is in totaal een kleine 34 vierkante kilometer groot. Je kunt er ook naar het minisafaripark om er dieren te spotten.

De Medvednica is een berg van 1.030 meter hoog. Je vind hem terug in het gelijknamige natuurpark dat zo’n 229 vierkante kilometer groot is. 63% van het park wordt ingenomen door bos. Je verwacht het misschien niet meteen, maar op de Medvednica valt veel te beleven. Zo bevinden zich in de berg verschillende grotten, mijnen en zelfs graven. Ook kun je er een piramide beklimmen of een kerk bezoeken.

De hoofdstad van Kroatië, Zagreb, ligt aan de voet van de Medvednica en is het mekka voor zij die graag kerken bezoeken. Zo vind je er de kathedraal van Zagreb, een gigantische gotische kerk uit de 13de eeuw. De kathedraal heeft 2 torens die 108 meter hoog boven de stad uitreiken. Fun fact: de kathedraal van Zagreb is het hoogste gebouw in Kroatië. Een heel ander zicht is de Sint-Marcuskerk. Dit is een parochiekerkje in het oude stadscentrum van Zagreb. Het is gebouwd in romaanse en laat-gotische stijl en dateert ook van de 13de eeuw.

Split

Oude centrum van Split, Kroatie

Split is de op één na grootste stad in Kroatië. Ook hier is het historische centrum  opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Musea en galerijen zijn er in overvloed, dus je zal je er niet snel vervelen. In Split zijn heel wat bekende Kroatische muzikanten geboren en elk jaar wordt er nog een muziekfestival georganiseerd: het Festival zabavne glazbe Split.

Dubrovnik is een havenstad in de Kroatische regio Dalmatië. De stad is volledig ommuurd en maakt deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is er zo mooi dat Dubrovnik zelfs de bijnaam “Parel van de Adriatische Zee” gekregen heeft. Zoiets wil je toch niet missen?

Ook een bezoekje aan het stadje Pula hoort op jouw lijstje met activiteiten. In Pula kun je namelijk een prachtig amfitheater uit de eerste eeuw gaan bezoeken. Verder zijn overal in en rond de stad nog een twintigtal oude forten te vinden. Ook aan oude kerken en Romeinse bouwwerken is er een overvloed. Je zal je er zeker niet vervelen.

Kan je al niet meer wachten om te vertrekken? Dan kun je via deze link in no-time je vakantie boeken. Waar wacht je nog op?

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be