Het kasteel van Versailles is één van de grootste kastelen van de wereld en een enorm druk bezochte bezienswaardigheid in Frankrijk. Het kasteel trekt jaarlijks meer dan vijf miljoen bezoekers, wat grotendeels uit het buitenland komt. Sinds 1979 is het kasteel van Versailles opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst, en als je het kasteel met je eigen ogen waarneemt begrijp je dit gelijk. 

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Paleizen, tuinen en inwoners van het kasteel

Het kasteel lag oorspronkelijk op het platteland en later werd de stad Versailles hier omheen gebouwd. De totale oppervlakte van het kasteel is 1.070 hectare en naast het kasteel vind je er ook nog twee kleinere paleizen, een kanaal, verschillende tuinen en een boerderij. Op het gehele complex vind je meer dan 2.000 ruimtes en naar schatting verbleven er tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV tussen 3.000 en 10.000 hovelingen op het complex.

Bezienswaardigheden in het kasteel van Versailles

Het Kasteel van Versailles bestaat uit enorm veel bekende ruimtes, tuinen en paleizen welke allemaal een plaatje zijn. Op de eerste verdieping vind je een tentoonstelling van Franse schilderijen. Ook vind je hier meer informatie over het kasteel zelf en de geschiedenis ervan. Maar wat zijn nu de andere bezienswaardigheden in het kasteel?

De spiegelgalerij

Dit is waarschijnlijk één van de bekendste ruimtes van het kasteel. Het is een 73 meter lange kamer en op het plafond is de geschiedenis van Louis XIV in 30 schilderijen te zien. De kamer heeft zijn naam gekregen doordat de zeventien bogen in de kamer bedekt zijn met 357 spiegels om aan te tonen dat Frankrijk een rivaal was voor de Venetiaanse spiegelmarkt.

De fonteinen

De tuinen in Versailles

De fonteinen zijn de grootste bezienswaardigheid in de tuin van het kasteel. In het tijdperk van Louis XIV werd er door de fonteinen meer water verbruikt dan in heel Parijs. Tegenwoordig werken de fonteinen enkel nog op de ‘fonteindagen’ welke drie keer per week zijn. Tijdens deze dagen wordt er een show gegeven waarbij de fonteinen synchroon lopen aan de muziek.

De Grand en Petit Trianon

De Grand Trianon is een kleiner paleis wat in 1687 gebouwd is op het complex. Dit paleis heeft maar één verdieping wat kwam door de Italiaanse architectuur waar het op gebaseerd is. De Petit Trianon is
het kleinste paleis en werd in 1758 gebouwd in opdracht van Louis XV. Hij wilde zich in dit paleis rustig kunnen terugtrekken.

Openingstijden en tickets van het Kasteel van Versailles

Het paleis is standaard op maandag gesloten en op een aantal speciale dagen: 25 december, 1 januari en 1 mei.

Verder is het kasteel geopend van 09:00 tot 18:30 in de periode van 1 april tot en met 31 oktober.

De tuinen kunnen al eerder worden bezichtigd, want deze zijn in deze
periode van 08:00 tot 19:30 geopend. Vanaf 1 november tot en met 31 maart is het kasteel van 09:00 tot 17:30 geopend en de tuinen vanaf 08:00 tot 18:00.

De Trianon paleizen zijn vanaf 12:00 te bezichtigen.

Tickets voor Paleis van Versailles kan je het beste online boeken. Kies hoe laat je naar binnen wilt en voorkom wachten in de rij.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be