Ga je binnenkort naar Keulen? Misschien ga je voor een citytrip of ben je van plan om de kerstmarkten of een ander evenement te bezoeken. Natuurlijk is het altijd goed om voorbereid op weg te gaan en dus kun je nu alvast nadenken over je vervoer ter plaatse. Het openbaar vervoer in Keulen is prima geregeld en alle diensten rijden doorgaans goed op tijd. Maar welk vervoer is er nu precies en welke prijzen kun je verwachten?

Soorten OV in Keulen

De S-Bahn

De S-Bahn is eigenlijk wat wij gewoon de trein zouden noemen. S-Bahn staat voor Schnellbahn en het vormt de verbinding tussen Keulen en de omliggende plaatsen van de stad. Je kunt de S-Bahn nemen als je naar Düsseldorf of Bonn wilt, maar ook voor een ritje naar het vliegveld is dit een prima keuze. Vooral forenzen maken volop gebruik van dit vervoersmiddel. Toeristen zullen er minder snel mee reizen, omdat de U-bahn of Stadtbahn een logischer keuze is.

De Stadtbahn of U-bahn

De Stadtbahn of U-bahn is eigenlijk een soort tram of metro. Dit vervoersmiddel rijdt heel frequent en komt zelfs elke 5 of 10 minuten langs een stop. Bovendien zijn er veel stops onderweg, zodat je vlakbij de gewenste locatie uit kunt stappen. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig van de Neumarkt naar de Dom gaan of van de Dom naar het Schokoladenmuseum. Misschien zeg je: er is wel een aardig verschil tussen een tram of een metro. Dat is waar, maar in Keulen gaat dit vervoersmiddel in de binnenstad vaak ondergronds, terwijl het in de omliggende wijken vaak bovengronds blijft rijden. Het is overigens in hoofdzaak een metro. De letter U staat namelijk voor Untergrund.

Keulen trein

De bus

Naast de bovenstaande vervoersmiddelen rijden er in Keulen uiteraard ook bussen. Als toerist zal je eerder de U-bahn nemen, omdat die meer gericht is op de locaties in het centrum dan de bussen, maar bij eventuele uitval of wanneer je een locatie in een van de buitenwijken van Keulen wilt bezoeken, dan is de bus een goede optie.

Hoe vind ik de juiste route?

Wanneer je op een Duits station voor de kaart met alle lijnen staat, zal het je even duizelen. De S-bahn en de U-bahn staan vaak beiden op de kaart en soms staan er ook nog buslijnen doorheen. Het is dan het beste om op te zoeken waar je naartoe wilt en dan te checken wat de kleur van de betreffende lijn betekent. Kun je het zo niet vinden, dan kun je het natuurlijk altijd aan iemand vragen.

Tegenwoordig kun je ook heel handig gebruikmaken van Google Maps. Als je die op openbaar vervoer instelt en de gewenste bestemming invoert, komt er vaak zelfs al een lijn of busnummer bij te staan. Zo weet je direct welk openbaar vervoer je het beste kunt nemen.

Tickets kopen voor het openbaar vervoer in Keulen

Wil je tickets kopen voor het openbaar vervoer, dan kun je dat het beste ter plaatse doen. Voor de U-bahn en de bus worden in principe dezelfde tickets gebruikt. Je kiest bij het kopen van je ticket het aantal zones waarin je wilt reizen. Wanneer je alleen in het centrum de U-bahn neemt, dan heb je een van de goedkoopste kaartjes, maar kun je dus niet buiten die zone reizen. Je kunt tickets kopen bij de buschauffeur, maar ook bij de automaten op de stations, aan de balies bij de stations of bij de kleine kiosken die je in de binnenstad tegenkomt.

Eenmalig met het openbaar vervoer in Keulen

Reis je maar eenmalig met het openbaar vervoer? Dan is het uiteraard niet nodig om een dagkaart te kopen. Hiervoor kun je kiezen tussen een Kurzstreckenticket of een Einzelticket. Een Kurzstreckenticket gaat over een kort traject. Je kunt dan maximaal 4 stations verder reizen en dit kost € 1,90. Voor kinderen is er korting, dat kost maar € 1,00. Ga je verder dan 4 stations, dan moet je kiezen voor een Einzelticket. Die kost € 2,80 voor volwassenen en € 1,60 voor kinderen.

Dagkaart of weekkaart

Ben je van plan om regelmatig met het openbaar vervoer te reizen in Keulen? Dan is een Tagesticket een goede optie. Met een dagkaart kun je, zoals de naam natuurlijk al zegt, de hele dag onbeperkt reizen. Dit kost € 8,60 per persoon. Reis je met een groep, dan kun je met de hele groep betalen en kost dit tot vijf personen slechts € 13,10. Als je liever een weekkaart kiest, dan is daar het Wochenticket. Dit kost € 25,10. Hiermee kun je echter alleen binnen zone 1b reizen. Dat is geen probleem wanneer je vooral voor de bezienswaardigheden in Keulen gaat. Wil je bijvoorbeeld kasteel Drachenburg bezoeken of een dagje naar Phantasialand gaan, dan kun je echter niet met deze kaart reizen.