Wanneer je een foto ziet van de Plitvice meren en watervallen, zou je eenvoudig kunnen denken dat het om een stuk tropisch regenwoud gaat. Dit onbeschrijfelijk prachtige natuurgebied ligt echter een stuk dichter bij huis: in Kroatië om precies te zijn. Op ongeveer 130 kilometer ten zuiden van de Kroatische hoofdstad Zagreb vind je dit indrukwekkende natuurpark dat bestaat uit maar liefst 16 meren. Deze helderblauwe meren zijn met elkaar verbonden door watervallen. Er is dan ook veel hoogteverschil. Een bezoek aan dit park staat garant voor fantastische uitzichten en een dito wandeling.

UNESCO-werelderfgoedlijst

Prachtige meren, Plitvice

De Plitvice meren en watervallen werden in 1949 uitgeroepen tot nationaal park. Het park staat inmiddels al vele jaren op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Wanneer je hier bent, is het niet moeilijk om te begrijpen waarom. Je moet het zien om te kunnen geloven dat je natuur als deze kunt vinden in Europa. Wij nemen je graag mee langs de hoogtepunten van dit natuurgebied.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Maak een prachtige wandeling

Laten we beginnen met de eerste manier waarop je dit park simpelweg moet ervaren: met een prachtige wandeling. Hier wandelen is zeker goed te doen, maar niet voor mensen die slecht ter been zijn. Het hoogteverschil tussen de meren bedraagt namelijk maar liefst honderd meter. Ondanks dat er goede paden zijn aangelegd en er wandelroutes om de meeste meren heen zijn, betekent dit zo nu en dan flink klimmen en afdalen. Neem ook uitgebreid de tijd voor je wandeling: je kunt hier als je wilt gerust een dag zoet mee zijn.

Er zijn diverse uitgestippelde, dagvullende wandelroutes van enkele kilometers lang. Sommige routes zijn inclusief een bus- en/of boottocht, absoluut een aanrader.

Enkele hoogtepunten die je zeker moet zien tijdens je wandeling:

  • De route van de bovenmeren naar de benedenmeren (wij raden deze volgorde aan).
  • Vekili Slap: dit is de hoogste waterval van Kroatië met een hoogte van maar liefst 78 meter.
  • De grot van Šupljara: een prachtige kalkstenen grot waar je veel bijzondere flora en fauna kunt zien.

Toegang tot het park

Vanwege zijn beschermde status, dien je toegang te betalen om het park te zien. Dit is het echter meer dan waard. Je hebt al toegang vanaf zo’n 7 euro. Ook worden er meerdere georganiseerde reizen aangeboden, compleet met gids. De prijzen hiervan beginnen bij ongeveer 40-50 euro per persoon. Ook bijzonder om een keer te ervaren: een georganiseerde nachtwandeling. Het park kent meerdere ingangen. Overdag kan het behoorlijk druk zijn, dus het kan lonen om niet bij de hoofdingang, maar bij een van de secundaire ingangen je kaartjes te kopen.

In het park zijn diverse restaurants te vinden. Wil je hier in de buurt overnachten, dan kan dat: er zijn namelijk meerdere campings in de buurt. Ook is er een hotel op loopafstand: Golden Lake Rooms, een keurig driesterrenhotel. Een bezoek aan de Plitvice meren zal je nooit vergeten!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be