Na Duitsland volgt nu ook Frankrijk met een milieuvignet. De verplichting om een sticker op  je auto te hebben, geldt in eerste instantie alleen voor de steden Grenoble, Lyon en Parijs. Echter zullen nog zeker 50 steden volgen in een periode van vijf jaar. Een van die steden is Lille, waarbij ook de dorpen rondom deze stad een sticker eisen. In principe heeft dus elke toerist die naar Frankrijk gaat, of door het land rijdt, met deze nieuwe maatregel te maken.

Milieuzones om fijnstof en stikstofoxiden te verlagen

Uitlaatgassen van auto

De nieuwe wet is sinds 1 juli 2016 van kracht en Franse gemeenten kunnen hierdoor permanente en tijdelijke milieuzones instellen. Als je binnen zo’n zone rijdt, heb je dus een sticker nodig. In Frankrijk wordt dit een Crit’Air Ecovignet genoemd. Het is de bedoeling dat je deze sticker op de voorruit van je auto plakt. Er zijn diverse varianten omdat er onderscheid wordt gemaakt in oudere motorvoertuigen, recentere motorvoertuigen en milieuvriendelijke voertuigen. Het doel is om de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden te verlagen.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De situatie in Parijs

In Parijs is een Crit’Air Ecovignet verplicht op alle wegen binnen de périphérique, de ring van Parijs. Dit komt omdat de stad geldt als een permanente milieuzone. De ringweg zelf valt echter niet onder deze zone. Toch is het verstandig zo’n ecovignet in bezit te hebben. Bij extreme luchtvervuiling kan de zone namelijk uitgebreid worden tot de buitenring van Parijs, de A86. Zware voertuigen, bussen en touringcars die geregistreerd zijn voor 1 oktober 2001 hebben geen toegang tot de milieuzone.

Van maandag tot en met vrijdag, tussen 08.00 en 20.00 uur, zijn in de Franse hoofdstad auto’s en bedrijfsvoertuigen die geregistreerd zijn voor 1 januari 1997 eveneens verboden. Op deze dagen en tijden mogen er alleen voertuigen rijden met een milieusticker tussen categorie 0 en 4. Voor categorie 5 is het sinds 1 juli 2017 verboden.

Diverse milieustickers

Er zijn dus verschillende soorten stickers. De groene variant staat voor elektrische voertuigen. Daarnaast zijn er nog vijf stuks; genummerd van 1 tot en met 5. In Frankrijk staat nummer 1 voor de meest groene benzine. Logischerwijs is nummer 5 dan voor de voertuigen die het meest vervuilend zijn. De milieusticker is maar op één manier verkrijgbaar; namelijk online. Je kunt een bestelling plaatsen op de website Crit’Air. Per 1 maart 2018 is er een nieuwe prijs vastgesteld. Vanaf die datum betaal je voor een milieusticker € 4,21. Hier komen nog wel de verzendkosten overheen naar landen binnen de Europese Unie. Momenteel kun je alleen met een creditcard betalen. Een voordeel is dat het vignet jaren geldig is.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be