Met 1.753.977 inwoners in 2017, is Warschau niet alleen de hoofdstad van Polen, maar ook nog eens de grootste stad van het land. Zoals iedereen weet, heeft het land veel meegemaakt, en daar is nog veel van te zien. Veel van de bezienswaardigheden die je hier zult vinden hebben iets te maken met de rijke geschiedenis van Warschau en Polen. Hierdoor is het een leerzame citytrip, waar je indrukwekkende herinneringen aan over zult houden.

citytrip.be/c/3/20″>

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De geschiedenis van Warschau

De Poolse naam voor de stad is Warszawa. Of het waar is weten we niet, maar er is een legende die zegt dat de naam afstamt van twee geliefden: een visser genaamd Wars, en een meisje genaamd Sawa. Volgens de legende hebben zij de stad opgericht. Of het waar is of niet, het is sowieso een mooi en romantisch verhaal. Een andere legende zegt dat het twee broers zijn die de stad hebben opgericht, een familieverhaal in plaats van liefdesverhaal dus.

Van 1795 tot 1918 maakte de stad deel uit van het Russische rijk. Met een beetje zoeken is het mogelijk nog gebouwen te vinden die herinneren aan deze tijd van de Poolse delingen.

Het meest bekende deel van de geschiedenis van Polen, en dus ook Warschau, is de Tweede Wereldoorlog. De stad werd bijna helemaal verwoest, en in 1945 waren er nog maar zo’n 420.000 inwoners in de stad, terwijl er zo’n 1,3 miljoen inwoners waren in 1939.

In de geschiedenisboeken van school hebben we veel gelezen en geleerd over de Tweede Wereldoorlog, maar tijdens een bezoek aan Warschau zul je dingen op een heel andere manier ervaren.

Wat te bezichtigen in Warschau?

Warschau oude stad

Na de Tweede Wereldoorlog moest een groot deel van de stad opnieuw gebouwd worden. Daarom dateren veel woningen uit eind jaren ‘40, begin jaren ‘50. Een goed voorbeeld hiervan is het hart van de oude stad, het oude marktplein. Hier zijn veel kleurrijke woningen die tussen 1949 en 1963 werden gebouwd. Een Russische architect heeft hier aan bijgedragen. Het plein doet vrolijk aan, wat zeker nodig was na de verschrikkelijke oorlog.

De Barbakan Warszawski (Barbacane van Warschau) was vroeger de verdedigingsmuur. De muur dateert uit de 16e eeuw, maar moest herbouwd worden na de oorlog. Helaas is de muur nu dus redelijk modern. Tegenwoordig wordt de Oude van de Nieuwe stad gescheiden door deze indrukwekkende muur en torens.

Een ander zeer indrukwekkende bezienswaardigheid is de Kleine Opstandeling, Maly Powstaniec. Het beeld uit 1983 herdenkt de kindsoldaten die vochten en helaas zijn gestorven tijdens de opstand in 1944.
Ook het Koninklijk Paleis (Zamek Krolewski) dat dateerde uit de 14e eeuw werd vernield tijdens de oorlog. Gelukkig is het zo gereconstrueerd dat het (bijna) identiek is aan het echte paleis.

Avonden in Warschau

Ook ’s nachts valt er veel te beleven. Warschau heeft vele leuke plekken om te drinken en dansen.

Als je ‘s avonds even tot rust wilt komen van alle indrukwekkende dingen die je hebt gezien, dab raden we de hippe Powisle wijk aan. Hier zijn veel bistro’s te vinden met gezellige mensen. Het is ook dé plaats om nieuwe mensen te ontmoeten.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be